Гастрономија

Брза и едноставна италијанска чорба од грав

 

Потребни состојки:

1 голема главица кромид

2 (или повеќе) чешниња лук

2 чаши (од 200мл) доматен сос

650-700 г (сварен) грав од конзерва

1 лажица сув босилек

1/2 лажичка оригано

маслиново масло

сол и црн бибер по вкус

Начин на подготовка:

  1. Во маслото загреано на средна температура пржете го ситно исечканиот кромид додека да омекне (околу 5 минути).
  2. Додајте ги исечканите чешниња лук и пржете уште 1-2 минути, додека да пуштат мирис.
  3. Додајте го доматниот сос и измешајте ја смесата.
  4. Потоа ставете го гравот од конзерва, босилекот, ориганото, солта и црниот бибер.
  5. Откако чорбата ќе зоврие, намалете ја температурата и варете на тивко уште 5-7 минути.
  6. Ако сакате побогата чорба, може за време на варењето да додадете ситни тестенини, рендано сирење или да ја гарнирате со солени крекери по вкус.

На здравје!

 

Слични написи

Пире што можете да го подготвите еден ден порано

Biba

Есенска супа од тиква

dart

Повеќето винопијци не можат да ги разликуваат скапите вина од евтините

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.