Гастрономија

Похувани тиквички во рерна

 

Потребни состојки:

тиквички (количина по желба)

брашно

јајца

лебни трошки

пире во прав

сусам за наросување

сол и зачини по вкус

масло

Начин на подготовка:

  1. Тиквичките излупете ги, исечете ги на тркалца или на плочки со дебелина од 5 мм, посолете ги и оставете ги да пуштат вода.
  2. Во еден сад со виљушка изматете ги јајцата да станат течни (може да им додадете сол и зачини по вкус), во друг сад ставете го брашното, во трет сад измешајте еднакви количини на лебни трошки (презла) и инстант пире во прав.
  3. Тиквиците процедете ги од водата. Секое парче тиквичка извалкајте го прво во брашното, потоа во јајце и на крај во мешавината со пире и презла. Редете ги тиквичките во тепсија обложена со хартија за печење и премачкана со зејтин. На крај врз тиквиците посипете сусам и испрскајте зејтин.
  4. Печете ги во рерна загреана на 180 степени Целзиусови, по потреба превртете ги и на другата страна. Кога ќе добијат златнокафеава боја извадете ги од рерна и ставете ги на хартија да се впие вишокот масло.
  5. Може да ги послужите и ладни и топли со сос по ваша желба или како гарнир.

На здравје!

 

 

Слични написи

Чипс од тиквици печен во рерна

Biba

Чоколадни обланди

Biba

Молдавија ја има најголемата винарија во светот

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.