Гастрономија

Раванија

 

Состојки за пандишпанот:

6 јајца

6 лажици шеќер

6 лажици гриз

6 лажици брашно

1 прашок за печиво

Состојки за преливот:

4 чаши вода

3 чаши шеќер

Начин на подготовка:

Пандишпан:

  1. Јајцата се матат со шеќерот додека смесата убаво да се згусне.
  2. Потоа се додаваат гризот, брашното и прашокот за печиво. Се меша убаво да се соединат сите состојки и тестото се става во тавче кое сте го намастиле и прекриле со многу тенок слој брашно.
  3. Се пече во рерна загреана на 300 степени Целзиусови додека тестото да се накрене, а потоа температурата се намалува на 170 степени. Се пече уште 10-15 минути (може со дрвена чепкалка да проверите кога е готово).

Прелив:

  1. Од водата и шеќерот во тенџере направете шербет.
  2. Оставете го неколку минути да врие и потоа многу полека налејте го целосно изладениот пандишпан со врелиот шербет (ако ви е полесно налевајте со црпалка). Пред да го налеете шербетот, може да го исечете пандишпанот на коцки за побрзо да го впие.

На здравје!

 

Слични написи

Вкусна и здрава крем супа од блитва

Biba

Здрава салата од макарони, туна и пченка

Biba

Основен рецепт за вафли

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.