Потребни состојки:
20 г масло
40 г ситно исечкан кромид
2 чешњина исечкан лук
800 мл вода
250 г на коцки исечкан компир
500 г грубо насечкана блитва
1 лажица вегета
сол и црн бибер
100 г павлака
100 г изрендано сирење
Подготовка:
- Во загреано масло пропржете го кромидот, додајте го лукот и налејте околу 800 мл вода.
- Кога ќе проврие водата додајте ги компирот, блитвата и вегетата.
- Гответе на средна температура околу 15 минути а потоа изблендајте ги сите состојки да добиете кремаста конзистенција на чорбата.
- На крајот посолете, ставете бибер и измешајте ја павлаката.
- Супата послужете ја топла со нарендано сирење одозгора.
На здравје!