Здравје

Јајцата не се толку здрави во комбинација со одредени продукти

Јајцата содржат многу хранливи материи. Тие обезбедуваат бројни здравствени придобивки, бидејќи се добар извор на протеини и можат да помогнат да се намали воспалението, да се подобри здравјето на коските и да се придонесе за здравјето на мозокот.

Тие се јадат за појадок, по тренинг или како ужина, а можат да се подготват на многу начини – варени, пржени, изматени…  

Сепак, треба да внимавате со што ги јадете. Само затоа што се здрави, не значи дека можете да ги комбинирате со нездрави состојки.

„Поради висококвалитетните протеини и витамините Б кои ги содржат, нема сомнение дека јајцата можат да бидат дел од здрава и урамнотежена исхрана. Но, кога се јадат со храна богата со масти, натриум и други нездрави состојки, сè оди низ одводот“, вели диететичарката Лорен Манакер.

Јајцата често се јадат со колбаси и пржени компири. Таквата храна е полна со заситени масти и сол.

„Кога ќе одлучите да јадете јајца, задолжително јадете ги со друга хранлива храна како авокадо, леб од цели зрна и зеленчук“, предупредува Манакер.

Слични написи

Откривање на Алцхајмерова болест со помош на вештачка интелигенција

Biba

Здрави и безбедни начини кои ќе ви помогнат да ја зголемите телесната тежина

Biba

Спиењето без облека го подобрува здравјето, но и сексуалниот потенцијал

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.