Потребни состојки:
3 јајца
280 г шеќер
60 г пченкарно брашно
сок и рендана кора од 3 лимони
850 мл вода
250 г капини
Начин на подготовка:
- Јајцата, 250 г шеќер, пченкарното брашно и изренданата кора од 3 лимони ставете ги во сад и изматете ги да добиете цврста смеса.
- Смесата претурете ја во тенџере, додајте го сокот од трите лимони и 750 мл вода.
- Загрејте ја смесата на средна температура со постојано мешање дa почне да врие.
- Кога ќе почне да врие тргнете го тенџерето од шпорет и смесата прецедете ја низ цедалка во сад за сервирање или во поединечни чашки, и ставете ги во фрижидер.
- Од капините тргнете на страна една рака за сервирање, а останатите заедно со 30 г шеќер и 100 мл вода ставете ги во мало тенџерче на шпорет.
- Нека проврие 5 минути додека овошјето да омекне и тргнете го да се олади.
- Лимоновата крема послужете ја декорирана со сварените и со свежите капини.
На здравје!