Потребни состојки:
1 лажица сончогледово масло
2 страка насечкан млад кромид
1 насечкан морков
1 чешне лук, исечкано ситно
800 мл пилешки бујон (може од коцка)
2 лажички пченка (може смрзната)
2 топчиња фиде
100 гр насечкано или исцепкано пилешко месо (варено или печено)
1 прстофат бибер
Начин на подготовка:
- Во маслото на средна температура се пржат кромидот и морковот околу 5 минути.
- Се додава лукот и се пржи околу една минута.
- Потоа се додаваат пилешкиот бујон, пченката, фидето (скршено со прсти), месото и еден прстофат бибер. Се промешува супата и се остава да врие околу 3 минути.
- Потоа се трга од шпорет и се сервира топла. По желба, декорирајте ја супата со свеж магдонос.
На здравје!