Потребни состојки:
5 излупени домати
140 г шпагети
3 лажици маслиново масло
100 г на коцки насечкана сланина
2 чешниња исечкан лук
50-85 г сирење
1 грст насечкан босилек или власец
сол и бибер по вкус
Подготовка:
- Излупените патлиџани исцедете ги од семето и насечкајте ги на парчиња со големина по ваш избор.
- Во подлабоко тавче загрејте една лажица маслиново масло, додајте ја сланината и пржете додека да стане речиси крцкава.
- Додајте ги лукот, патлиџаните, останатото масло, солта и биберот. Нека се загрее смесата до степен на крчкање (1-2 минути), па додајте ги во тавчето шпагетите (сварени и исцедени од водата). Измешајте ја смесата да се изедначи, шпагетите убаво да се покријат со сосот.
- Поделете го јадењето во два тањира, одозгора нарендајте сирење и наросете власец или босилек. Послужете додека е топло.
На здравје!