Гастрономија

Пилешко “Алфредо” во рерна

 

Потребни состојки:

3 чаши сварени макарони по ваш избор

2 парчиња пилешки гради исечкани на коцки

3 ленти исечкана сланина

1 кромид, исчекан

1 чешне лук, ситно исечкано

моцарела исечкана на парчиња

100 г печурки, исечкани

100 г цветчиња брокула

маслиново масло

1 лажица исечкан магдонос

сол и бибер

Алфредо сос:

125 г стопен путер

2 лажици брашно

200 мл павлака за готвење

200 мл млеко

1/2 чаша изрендан пармезан

1/2 изрендан чедар

Начин на подготовка:

  1. Макароните сварете ги според упатството, процедете ги, измешајте во нив маслиново масло за да не се залепат и тргнете ги на страна.
  2. Во тава загрејте маслиново масло и во него пржете ги кромидот, лукот и сланината. Кога кромидот ќе омекне, додајте го месото и гответе го додека да ја изгуби розевата боја и да стане кафеаво.
  3. Додајте ги печурките, брокулата, сварените макарони, ставете сол и бибер по вкус и нежно измешајте.

Подготовка на сосот:

  1. Во тавче стопете го путерот, додајте го брашното и мешајте додека да се испржи.
  2. Млекото и павлаката за готвење искомбинирајте ги заедно и полека додавајте ја таа смеса во брашното со постојано мешање.
  3. Откако сосот ќе се згусне, додајте ги пармезанот и чедарот и мешајте додека да се стопат.
  4. 3/4 од сосот додајте го во макароните и измешајте. Префрлете ги макароните во сад за печење, одозгора сипете го остатокот од сосот и врз сето тоа изрендајте или насечкајте моцарела.
  5. Печете околу 20 минути во рерна загреана на 180 степени Целзиусови. Послужете го јадењето додека е топло, декорирано со ситно сечкан магдонос.

На здравје!

 

Слични написи

Динстани тиквички со кромид

Biba

Брз чоколаден пудинг

Biba

Модри патлиџани полнети со сирење

admin

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.