Потребни состојки:
1 лажица масло, по можност екстра девствено маслиново
2 лажици несолен путер
1 главица кромид исечкан на месечинки
4 тиквички исечкани на тркалца со дебелина од 1 см
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка црн пипер
1/2 лажичка сува мајчина душица
2-3 лажици свежо изрендан пармезан
Начин на подготовка:
- Ставете ги маслиновото масло, кромидот и 1 лажица путер во голема нелеплива тава на средно-тивок оган. Динстајте додека кромидот не почне да ја менува бојата, околу десетина минути.
- Додајте ги тиквичките, солта, биберот, мајчината душица и другата лажица путер. Малку зголемете ја температурата на ринглата и продолжете да динстате со повремено мешање додека тиквичките да се сварат и да почнат да запржуваат. Кога ќе добијат нежно кафеавкаста боја, за околу 10 до 15 минути, тргнете ги од оган.
- Веднаш посипете ги со пармезанот и послужете ги додека се топли.
На здравје!