Гастрономија

Шеќерни колачиња

 

Потребни состојки:

1 1/4 чаша шеќер

1 чаша омекнат путер

3 жолчки

1 лажичка екстракт од ванила

2 1/2 чаши брашно

1 лажичка сода бикарбона

1 лажичка сок од лимон

Начин на подготовка:

  1. Изматете ги пенесто путерот и шеќерот, потоа додајте ги жолчките и ванилата.
  2. Кога ќе се изматат, додајте ги брашното, содата и сокот од лимон. Измешајте да се изедначи.
  3. Во тепсија ставете хартија за печење и намaстете ја. Од тестото правете топчиња со величина на орев и редете ги на хартијата за печење, на растојание од околу 5 см. Не ги сплескувајте топчињата.
  4. Печете ги во рерна загреана на 180 степени Целзиусови додека да почнат да напукнуваат и да добиваат боја.

На здравје!

 

Слични написи

Брзи и меки крофнички со само две состојки

dart

Едноставен намаз од туна

Biba

Брзо непечено колаче со путер од кикирики и чоколадо

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.