Потребни состојки:
4 парчиња пилешки гради (исечени на залчиња)
1 лажица кафеав шеќер
3 лажици мед
1 лажица ситно сечкан или изрендан ѓумбир
1 1/2 лажица ситно сечкан лук
1/4 чаша соја сос
1 лажица Ворчестер сос
1/2 главица кромид, ситно исечкан
1 лажица сусам
2 страка млад кромид исечкани на тркалца
2 лажици пченкарно брашно
Начин на подготовка:
- Месото и кромидот ставете ги во експрес лонец.
- Сите состојки, освен пченкарното брашно и соја сосот, измешајте ги убаво со виљушка да добиете конзистентна смеса и со тој сос прелијте ги месото и кромидот.
- Вака подготвеното место варете го со затворен капак во експрес лонец 4 минути.
- Потоа внимателно отворете го капакот откако ќе ја испуштите пареата. Во сад измешајте го соја сосот со пченкарното брашно (ако сакате луто додајте и лут сос), прелијте го свареното месо и вратете го лонецот на шпорет, кратко да проврие.
- Пред сервирање, оставете го месото малку да се олади за да се згусне сосот.
- Сервирајте го додека е топло со гарнир од варен ориз.
На здравје!