Гастрономија

Гулаш во рерна

 

Потребни состојки:

500-600 г телешко месо

2 главици ситно насечкан кромид

200 мл доматно пире

250 мл говедски бујон

1 ситно исечкан патлиџан

2-3 чешниња ситно насечкан лук

2 ловорови листа

1 црвена пиперка исечена на тркалца

1 ситно насечкан морков

2-3 компири исечкани покрупно

сол, бибер, магдонос и зачини по вкус

Начин на подготовка:

  1. Лукот и кромидот пропржете ги во тава со масло додека лукот да пушти мирис, а кромидот да омекне. Потоа додајте го месото исечкано на парчиња, зачинете го со сол и со бибер и кратко пропржете го.
  2. Во месото ставете го доматното пире, додајте ги патлиџанот, морковот, говедскиот бујон и ловоровиот лист, и оставете сè заедно да зоврие.
  3. Потоа додајте ги компирот и пиперката и ставете го гулашот во огноотпорен сад да се пече во рерна загреана на 180 степени Целзиусови околу еден час. Ако ви е смесата многу сува и густа, пред печењето може да додадете вода колку да се покријат сите состојки.
  4. Послужете го јадењето додека е топло и декорирајте го со насечкан магдонос.

На здравје!

 

Слични написи

Брза и едноставна италијанска чорба од грав

Biba

Пита од тиква и бадеми

admin

Пржена зелка со колбаси

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.