Потребни состојки:
2 лажици какао во прав
1 чаша лешници
10 урми
1 лажица сусам
1 лажичка екстракт од ванила
1/8 лажичка сол
1/4 чаша мелени лешници за валкање
Начин на подготовка:
- Урмите исчистете ги од семките и ставете ги да киснат во топла вода 10-15 минути. Потоа исцедете ги, а водата зачувајте ја.
- Сите состојки измешајте ги заедно (освен мелените лешници за валкање на топчињата) во процесор за храна или блендер, да добиете мазна смеса. Смесата треба да биде леплива и доволна цврста за да може да се формираат топчиња. Ако е многу сува, додајте од водата во која се киснеа урмите.
- Од смесата вадете со лажица и формирајте топчиња. Секое топче извалкајте го во мелените лешници и истресете го вишокот. Топчињата ставете ги на послужавник или во кутија во фрижидер да се стврднат. Можат да се чуваат и во замрзнувач до три месеци.
На здравје!