Гастрономија

Ролат со мармалад

 

Потребни состојки:

500 г брашно

25 г свеж квасец (половина коцка)

250 мл млеко

100 мл масло

2 јајца

4-5 лажици шеќер

1/2  лажичка сол

за полнењето мармалад по ваш избор

за премачкување на тестото 1 жолчка и малку масло

Начин на подготовка:

  1. Разматете го квасецот во 250 мл млако млеко заедно со 1 лажица шеќер и оставете го да нарасне десетина минути. Во сад ставете го брашното и во него ставете ги нараснатиот квасец, јајцата, маслото, шеќерот и солта.
  2. Измешајте ги состојките да се соединат и замесете тесто на набрашнета површина. Потоа поделете го тестото на два дела, покријте го и оставете го да нарасне 30-45 минути.
  3. Кога убаво ќе нарасне, првото парче исукајте го потенко и премачкајте го со мармалад. По желба, во оваа фаза врз мармаладот можете да наросите мелени или сечкани ореви.
  4. Завиткајте го тестото во ролат, ставете го во подмачкано тавче и премачкајте го одозгора со жолчка помешана со неколку капки масло. Истото направете го и со второто парче тесто.
  5. Ролатите печете ги на температура од 200 степени Целзиусови околу 45 минути. Кога ќе се испечат, ролатите уште жешки испрскајте ги со вода и покријте ги со крпа малку да се оладат. Потоа наросете ги со шеќер во прав и можете да ги декорирате со мармалад.

На здравје!

 

Слични написи

„Пијан“ коктел од лубеница кој одлично ќе ве разлади

dart

Здрави палачинки од овесно брашно

Biba

Шведски чоколадни бомбици

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.