Палачинките се еден од десертите кои најчесто ги правиме, брзо се готови а смесата е многу едноставна за подготовка. Сепак, на многумина им се случува откако ќе се оладат, палачинките да бидат жилави и тврди. Рецептот според кој повеќето од нас го прават овој сладок десерт, вели дека во смесата се ставаат цели јајца, но вие одвојте ја белката од жолчката и така ќе ги добиете најмеките и најровките палачинки кои сте ги пробале.
Подготовка:
- Смесата за палачинки подгответе ја како и обично, со една ситна измена: одвојте ја жолчката од белката и во смесата ставете ги само жолчките.
- Откако ќе ги изматите или измешате состојките, на страна во друг сад изматете ги само белките, но да не добиете цврста пена како за пуслици туку малку помека.
- Изматените белки полека додавајте ги во смесата со жолчките, мешајки со жица или лажица за мешање.
Палачинките подготвени на овој начин ќе имаат пенеста структура, така што дури и откако ќе се оладат и отстојат нема да бидат жилави и тврди туку ќе останат меки, ровки и превкусни.