Гастрономија

Брзи крцкави печени компири со палента

 

Потребни состојки:

1 кг компири, излупени, измиени и исечени на парчиња

3 лажици палента

2 лажици масло

сол и бибер по вкус

1/2 лажичка мелен црвен пипер

1 лажичка суви мешани зачини

Начин на подготовка:

  1. Компирите исушете ги на кујнска крпа и ставете ги во длабок сад.
  2. Одозгора посипете ги со три лажици палента, сол, бибер, мелен црвен пипер и мешаните зачини.
  3. На крај додајте го маслото и со раце измешајте ги компирите да се залепат за нив палентата и зачините.
  4. Наредете ги компирите во широка тава или тепсија на хартија за печење и распоредете ги во еден слој.
  5. Печете ги околу 15 минути на 250 степени Целзиусови.
  6. Послужете ги со мајонез и кечап, како прилог со месо или со салата.

На здравје!

 

Слични написи

Лазањи со модар патлиџан

Biba

Мока кафе со какао

Biba

Како лебот долго да остане свеж и да не се рони

dart

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.