Гастрономија

Крем супа со компири, праз и сланина

 

Потребни состојки:

25 г путер

3 ленти сланина

1 кромид исечкан ситно

400 г праз, добро измиен и исечкан ситно

3 средни компири, излупени и исечкани на ситни парчиња

1400 мл бујон од зеленчук

140 мл павлака

4 ленти сланина за сервирање, насечкани и испржени

Начин на подготовка:

  1. Во тенџере стопете го путерот и во него испржете ги сланината и кромидот со постојано мешање, да добијат златножолта боја.
  2. Додајте ги празот и компирот, намалете ја температурата и поклопете го тенџерето со капак следните 5 минути. Протресувајте го тенџерето од време на време за да не загори содржината.
  3. Додајте го бујонот, зачинете по вкус, измешајте убаво и кога супата ќе зоврие варете 15-20 минути додека зеленчукот да омекне.
  4. Откако ќе се свари, оставете ја супата неколку минути да се олади, а потоа изблендајте ја во блендер (на неколку пати ако не ја собира целата одеднаш), да добиете мазна и еднолична конзистенција.
  5. Вратете ја супата во тенџерето, додајте ја павлаката и убаво измешајте да се изедначи смесата. Ако има потреба, додајте зачини по вкус.
  6. Супата декорирајте ја со ситни парчиња пржена сланина и сервирајте ја додека е топла со тостиран или печен леб.

На здравје!

 

Слични написи

Топло чоколадо

Biba

Мусака со зеленчук и панцета

Biba

Пржена зелка со колбаси

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.