Гастрономија

Шпански рецепт за ориз

 

Потребни состојки:

2 лажици масло (или путер)

2 лажици исечкан кромид

1 1/2 чаша бел ориз

2 чаши пилешки бујон

1 чаша салца со ситни парчиња патлиџан

Начин на подготовка:

  1. Во тавче загрејте го маслото на средна температура. Во него пржете го кромидот додека да омекне, околу пет минути.
  2. Додајте го оризот и мешајте постојано додека да добие светлокафеава боја.
  3. Потоа додајте ги пилешкиот бујон и салцата, намалете ја температурата, покријте го тавчето со капак и оставете го да крчка околу 20 минути, додека да се апсорбира течноста.
  4. Оризот послужете го додека е топол, декориран со ситно сечкан магдонос.

На здравје!

 

Слични написи

Кремасти пилешки крокети

Biba

Чипс од јаболка

Biba

Протеинско смуди со кафе

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.