Гастрономија

Четири начини за правилно стерилизирање тегли за зимница

 

Есента е време кога многу луѓе подготвуваат зимница за да можат да уживаат во одредени видови овошје и зеленчук во текот на годината. Можете да направите зимска храна во форма на разни сосови од зеленчук во масло или оцет, кисели салати, сокови и џемови.

Зрело овошје и зеленчук и добар рецепт не се единствените предуслови за подготовка на вкусна и трајна зимница. Исклучително е важно правилно да се стерилизира теглата.

Еве четири начини за правилно стерилизирање на теглите за зимница.

Стерилизирајте ја теглата во врела вода

Стерилизација на тегли може да се направи едноставно со вриење во вода 10 до 15 минути непосредно пред да се наполни. На овој начин, сите бактерии што можат да предизвикаат расипување се уништуваат.

Стерилизирајте тегли во рерната

Иако одамна е познат како еден од најдобрите методи за стерилизација на тегли, за стерилизацијата во рерната потребно е малку повеќе време. Ставете ги измиените тегли во рерната на хартија и водете сметка да не се допираат.

Потоа наместете ја температурата на 130 С оставете 20 минути. Користете ракавица за да ги извадите теглите и ставете ги на подлога отпорна на топлина за да се изладат.

Стерилизирање тегли во микробранова печка

Ако сакате лесна и брза стерилизација на тегли, предлагаме да ја ставите во микробранова печка. Треба да ги преземете следниве чекори по што вашите тегли ќе бидат подготвени за употреба:

Прво исчистете ја и измијте ја теглата, а потоа ставете ја во микробранова печка на „најјако“ 30 до 45 секунди. Потоа ставете ги наопаку на парче апсорбирачка кујнска хартија за да се исушат. Стерилизирањето тегли во микробранова печка функционира добро, но не можете да стерилизирате метални капаци на овој начин.

Стерилизирајте тегли во машина за миење садови

Стерилизирањето тегли во машина за миење садови е веројатно најлесниот метод и е добар метод ако имате дополнителна функција за топлина на вашиот апарат.

Проверете дали машината е празна и чиста. Ставете ги теглите и капаците во папката и започнете со циклусот на перење, кој трае колку што е подготовката на џем. Извадете ги теглите и ставете ги на чисто, апсорбирачко парче кујнска хартија за да се исушат.

Слични написи

Брзо непечено чоколадно колаче

Biba

Пушен бакалар со рижото и праз

Biba

Бела пица со песто од магдонос

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.