Здравје

Редовното јадење риба го намалува ризикот од инфаркт

Редовното консумирање риба е поврзано со намалување на ризикот од срцев удар, утврдиле научици од Харвард во своето клиничко истражување кое е објавено во New England Journal of Medicine.

Позитивниот ефект од јадењето риба бил видлив и кај здрави лица и кај лица кои имале ризик фактори за срцев удар.

Најизразено намалување на ризикот било присутно кај лица кои јаделе риба богата со масти, утврдено е со анализа на податоците за околу 8000 учесници во истражувањето.

Овие резултати истражувачите ги објаснуваат со делувањето на омега-3 масните киселини, кои се познати по тоа што ги намалуваат концентрациите на триглицериди во крвта и го намалуваат ризикот од воспалителни процеси во организмот.

Освен тоа, омега-3 масните киселини го намалуваат и згрутчувањето на крвта и придонесуваат за стабилизација на срцевиот ритам.

Слични написи

Храна која ги чисти артериите од маснотии

Biba

Пијалак кој го обиколи светот со брзина на светлината

dart

Навики кои можат да ја намалат плодноста кај мажите

dart

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.