Состојки за пандишпанот:
6 јајца
6 лажици шеќер
6 лажици гриз
6 лажици брашно
1 прашок за печиво
Состојки за преливот:
4 чаши вода
3 чаши шеќер
Начин на подготовка:
Пандишпан:
- Јајцата се матат со шеќерот додека смесата убаво да се згусне.
- Потоа се додаваат гризот, брашното и прашокот за печиво. Се меша убаво да се соединат сите состојки и тестото се става во тавче кое сте го намастиле и прекриле со многу тенок слој брашно.
- Се пече во рерна загреана на 300 степени Целзиусови додека тестото да се накрене, а потоа температурата се намалува на 170 степени. Се пече уште 10-15 минути (може со дрвена чепкалка да проверите кога е готово).
Прелив:
- Од водата и шеќерот во тенџере направете шербет.
- Оставете го неколку минути да врие и потоа многу полека налејте го целосно изладениот пандишпан со врелиот шербет (ако ви е полесно налевајте со црпалка). Пред да го налеете шербетот, може да го исечете пандишпанот на коцки за побрзо да го впие.
На здравје!