Потребни состојки:
1 главица кромид, тенко исечкана на ленти
1 пиперка, исечкана ситно
450 г мелено говедско месо или говедски стекови тенко исечкани
сол и бибер по вкус
4 тортиљи исечени на половина
4 парчиња кашкавал исечени на половина или на четвртинки
зејтин
За кашата:
1/4 чаша брашно
1/4 чаша вода
Начин на подготовка:
- Во тавче на умерена температура ставете зејтин и кога ќе се загрее, во него динстајте ги кромидот и пиперката додека да омекнат (5 до 8 минути). Потоа додајте го месото и пржете го додека да добие кафеава боја. Ставете сол и бибер по вкус. Пред да почнете да ги полните тортиљите, оставете го месото да се олади.
- Секоја половинка тортиља намачкајте ја до половина со кашата и потоа превиткајте ја така да формирате фишек или триаголник (видете подоле на сликите). Притиснете цврсто за да се залепи. Во триаголникот ставете едно парче кашкавал и потоа наполнете го со филот од месо. Внатрешната страна на рабовите на тортиљата намачкајте ги со каша и притиснете ги цврсто за да се залепат, да добиете наполнет триаголник.
- Вака наполнетите погачици пржете ги по две минути од секоја страна во загреано масло или додека да добијат златнокафеава боја.
- По пржењето ставете ги на хартија да се впие вишокот на масло и потоа послужете ги со сос од стопен кашкавал или лут сос.
На здравје!