Потребни состојки:
1 чаша шеќер
3 лажици путер од фрижидер
1/2 чаша слатка павлака
1/2 лажичка екстракт од ванила (опционално)
1 прстофат сол
Начин на подготовка:
- Во подлабоко тавче на средна температура ставете го шеќерот и почекајте да се стопи без мешање. Може да го завртите неколку пати тавчето колку да се изедначи бојата, при тоа внимавајте да не го изгорите шеќерот на превисока температура.
- Кога шеќерот ќе стане течен и ќе добие златнокафеава боја тргнете го од шпорет, додајте го путерот и мешајте брзо додека да се стопи (внимавајте да не се изгорите затоа што ладниот путер ќе почне да прска во врелиот карамел).
- Додајте ја слатката павлака и мешајте додека да добиете хомогена смеса. Ќе се направат меурчиња, грутки и пена, но продолжете со мешање додека сето тоа да се стопи и смесата да се изедначи и да стане мазна.
- На крај, додајте ги ванилата и солта, измешајте и префрлете го карамелот во тегла да се олади и да се згусне.
- Вака приготвениот карамел може да го користите како прелив за торти, колачи, палачинки, овошна салата, сладолед или да го додадете во вашето омилено кафе.
На здравје!