Потребни состојки:
1 главица карфиол (околу 800 г) разделена на цветчиња
1 главица брокула (околу 400 г) разделена на цветчиња
1 главица лук разделена на чешниња
2 лажици маслиново масло
1/2 лажичка сол
Начин на подготовка:
- Брокулата, карфиолот и лукот наредете ги во огноотпорен сад. Одозгора испрскајте со маслиново масло, посолете и покријте го садот со капак.
- Печете во рерна загреана на 200 степени Целзиусови околу половина час. Потоа извадете го капакот, измешајте го зеленчукот и продолжете со печење уште половина час со изваден капак, со повремено промешување.
- Кога зеленчукот ќе омекне и ќе почне да се потпечува извадете го од рерна.
- Послужете го самостојно или како прилог со месо. За побогат вкус, врз врелиот зеленчук изрендајте пармезан.
На здравје!