Гастрономија

Брокула и карфиол потпечени во рерна

 

Потребни состојки:

1 главица карфиол (околу 800 г) разделена на цветчиња

1 главица брокула (околу 400 г) разделена на цветчиња

1 главица лук разделена на чешниња

2 лажици маслиново масло

1/2 лажичка сол

Начин на подготовка:

  1. Брокулата, карфиолот и лукот наредете ги во огноотпорен сад. Одозгора испрскајте со маслиново масло, посолете и покријте го садот со капак.
  2. Печете во рерна загреана на 200 степени Целзиусови околу половина час. Потоа извадете го капакот, измешајте го зеленчукот и продолжете со печење уште половина час со изваден капак, со повремено промешување.
  3. Кога зеленчукот ќе омекне и ќе почне да се потпечува извадете го од рерна.
  4. Послужете го самостојно или како прилог со месо. За побогат вкус, врз врелиот зеленчук изрендајте пармезан.

На здравје!

 

Слични написи

Хранливо и вкусно зелено смуди

Biba

Направете меки и ровки палачинки со еден едноставен трик

Biba

Густо и кремасто смуди од банана

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.