Гастрономија

Шеќерни колачиња

 

Потребни состојки:

1 1/4 чаша шеќер

1 чаша омекнат путер

3 жолчки

1 лажичка екстракт од ванила

2 1/2 чаши брашно

1 лажичка сода бикарбона

1 лажичка сок од лимон

Начин на подготовка:

  1. Изматете ги пенесто путерот и шеќерот, потоа додајте ги жолчките и ванилата.
  2. Кога ќе се изматат, додајте ги брашното, содата и сокот од лимон. Измешајте да се изедначи.
  3. Во тепсија ставете хартија за печење и намaстете ја. Од тестото правете топчиња со величина на орев и редете ги на хартијата за печење, на растојание од околу 5 см. Не ги сплескувајте топчињата.
  4. Печете ги во рерна загреана на 180 степени Целзиусови додека да почнат да напукнуваат и да добиваат боја.

На здравје!

 

Слични написи

Пилешко “Алфредо” во рерна

Biba

Дали смее да се замрзнува варен ориз?

dart

Макарони со бешамел сос

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.