Шведски чоколадни бомбици

 

Потребни состојки:

4 чаши овесни снегулки

1 1/4 чаши шеќер

1/2 чаша какао

1 чаша омекнат путер или маргарин

2 лажици сварено јако кафе

1 лажичка екстракт од ванила

30 г чоколадо за готвење

Начин на подготовка:

  1. Во длабок сад измешајте ги овесните снегулки, шеќерот и какаото. Додајте го омекнатиот путер и мешајте (може да мешате со рака) додека да добиете густо “тесто”. Додајте ги кафето, ванилата и стопеното чоколадо и повторно измешајте, да добиете еднолична смеса.
  2. Од смесата формирајте бомбици кои ќе ги валкате во кокос, мелени/сечкани ореви или лешници, шеќер (кристал или во прав), чоколадни трошки или нешто друго по ваш вкус.
  3. Бомбиците може да ги сервирате веднаш или ставете ги 2 часа во фрижидер да станат поцврсти, па потоа сервирајте ги.

На здравје!

 

Копирањето на содржината е забрането!