Потребни состојки:
1 чаша брашно
1 чаша шеќер
1/2 лажичка сода бикарбона
1/4 лажичка цимет
1/3 чаша путер
1/4 чаша вода
3 лажици какао
1/4 чаша јогурт или кефир
1 јајце изматено со виљушка
1/2 ќесичка ванилин шеќер (или 1/2 лажичка екстракт од ванила)
1/4 чаша сечкани ореви
1 чаша=250 мл
Состојките се доволни за 2 тегли од 450-500 мл или четири теглички од 200-250 мл.
Начин на подготовка:
- Теглите стерилизирајте ги со вриење во вода десетина минути и оставете ги во топлата вода додека не дојде момент да ги полните.
- Во подлабок сад измешајте ги брашното, шеќерот, содата и циметот.
- Во длабоко тавче на тивок оган искомбинирајте ги путерот, водата и какаото. Мешајте додека да се стопи путерот и состојките убаво да формираат еднолична смеса.
- Во оваа смеса додајте ја смесата со брашно и мешајте да се соединат убаво двете смеси.
- Додајте ги јогуртот, ванилата и јајцето, и матете со рака додека добиете мазна смеса.
- Додајте ги оревите и уште еднаш измешајте.
- Тестото распоредете го поеднакво во теглите (не полнете повеќе од половина тегла за да не истече за време на печењето) и ставате ги да се печат во рерна претходно загреана на 160-170 степени Целзиусови. Гледајте теглите да не бидат многу блиску една до друга.
- По печењето затворете ги цврсто со капак за да се вакуумираат.
- Колачето послужете го целосно оладено, а ако е добро вакуумирано може да се чува и до неколку месеци пред послужување. Пред да го послужите може да го декорирате со шеќер во прав, шлаг, кандирано овошје или нешто друго по личен избор.
На здравје!