Чоколадни обланди

 

Потребни состојки:

1 пакување обланди

Фил:

500 мл вода

700 г шеќер

250 г маргарин на собна температура

1 ванилин шеќер

500 г мелени бисквити

3 лажици какао (или 1 чоколадо за готвење)

200 г мелени ореви

Начин на подготовка:

  1. Во тенџере на средна температура ставете ги водата и шеќерот. Кога ќе се стопи шеќерот, оставете го шербетот да зоврие и тргнете го тенџерето на страна.
  2. Додајте го маргаринот исечен на коцки и мешајте додека да се стопи. Додајте го ванилиниот шеќер, измешајте и оставете ја смесата малку да се олади.
  3. Потоа додајте ги бисквитите измешани со какаото (или стопеното чоколадо) и оревите. Измешајте сè заедно, да добиете хомогена смеса.
  4. Кога оваа смеса ќе се олади и ќе биде млака, наредете ги обландите: во тепсија или на послужавник ставете еден лист обланда, премачкајте ја со фил, врз филот ставете уште едно парче обланда, па фил, и така додека да ги потрошите обландите. Треба да завршите со лист обланда.
  5. Може, но и не мора, врз последниот лист обланда да излеете стопено чоколадо и да ја декорирате обландата со сечкани ореви.

На здравје!

 

Забрането е копирање на текстот!