Гастрономија

Чоколадни обланди

 

Потребни состојки:

1 пакување обланди

Фил:

500 мл вода

700 г шеќер

250 г маргарин на собна температура

1 ванилин шеќер

500 г мелени бисквити

3 лажици какао (или 1 чоколадо за готвење)

200 г мелени ореви

Начин на подготовка:

  1. Во тенџере на средна температура ставете ги водата, шеќерот, ванилиниот шеќер и маргаринот. Мешајте додека сè да се стопи и проврие смесата и тргнете го тенџерето настрана за малку да се олади.
  2. Потоа додајте ги бисквитите измешани со какаото (или стопеното чоколадо) и оревите. Измешајте сè заедно, да добиете хомогена смеса.
  3. Кога оваа смеса ќе се олади и ќе биде млака, наредете ги обландите: во тепсија или на послужавник ставете еден лист обланда, премачкајте ја со фил, врз филот ставете уште едно парче обланда, па фил, и така додека да ги потрошите обландите. Треба да завршите со лист обланда.
  4. Може, но и не мора, врз последниот лист обланда да излеете стопено чоколадо и да ја декорирате обландата со сечкани ореви.

На здравје!

 

Слични написи

Гулаш во рерна

Biba

Потпечени карбонара шпагети

Biba

Италијанско тирамису

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.