Забава

УНЕСКО ја заштити реге музиката како дел од светското културно наследство

Лесните ритмови и мелодии на реге музиката промовирани од карипските музичари меѓу кои е и Боб Марли, придонесоа за тоа УНЕСКО официјално да ја впише реге музиката во листата на светско културно наследство.

Агенцијата за култура и наука на Обединетите нации ја впиша реге музиката како жанр кој треба да се негува, штити и промовира.

На својот почеток реге музиката се сметала за глас на маргинализираните, но како што поминувало времето така и музиката се промовирала и станала општо признаена и слушана музика во сите слоеви, етникуми, полови и верски групи.

Делегацијата на Јамајка ја пријавила реге музиката за листата на УНЕСКО на состанокот што се одржал на Маврициус, каде што биле разгледувани 40 предлози за додавање на листатa.

Реге музиката е создадена во шеесеттите години од минатиот век од јамајканските ска и рокстеди стилови и била под директно влијание на американските џез и блуз.

Овој музички стил многу брзо се пробил и станал популарен во САД и Велика Британија, каде што имало голем број јамајкански емигранти што се доселиле во годините по завршувањето на Втората светска војна.

Регето често го нарекуваат музика на угнетуваните, а стиховите се занимаваат со општествено-политички прашања и нееднаквоста.

Слични написи

Трка на легенди

Biba

40 проценти од луѓето имаат измислени први сеќавања

admin

На кои работи треба да внимавате ако имате куче

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.