Торта со шери, суво грозје и бадеми

 

Потребни состојки:

250 г суво грозје

200 мл средно благо или благо шери

150 мл јогурт

150 мл масло

3 јајца

140 г брашно

100 г мелени бадеми

2 лажички прашок за печиво

100 г кафеав шеќер

шеќер во прав за декорација

Начин на подготовка:

  1. Сувото грозје ставете го во сад, врз него налејте го шерито и оставете го да омекне најмалку 30 минути, да го впие мирисот и вкусот од шерито. Рерната загрејте ја на 180 степени Целзиусови. Тавчето за печење намачкајте го со масло и врз него ставете хартија за печење.
  2. Сувите состојки измешајте ги заедно во сад.
  3. Со жица за матење во друг сад измешајте ги јогуртот, маслото и јајцата и оваа смеса истурете ја врз сувите состојки. Мешајте додека добиете еднолична мазна мешавина.
  4. Половина од сувото грозје додајте го во смесата. Измешајте, смесата налејте ја во тавчето за печење и печете околу 50 минути.
  5. Кога ќе биде готово, со чепкалка направете повеќе дупчиња во пандишпанот и налејте 5 лажици од шерито одозгора врз пандишпанот. Оставете убаво да се впие и послужете ја тортата декорирана со шеќер во прав, останатото суво грозје, топка сладолед или шлаг, по ваша желба.
  6. Тортата може да ја направите до 3 дена порано и да ја чувате во херметички затворен сад во фрижидер до моментот на послужување.

На здравје!

 

Забрането е копирање на текстот!