Потребни состојки:
450 г кељ, исчистен од дршките и искинат на крупни парчиња
2 лажици маслиново масло
1/4 чаша исечкани сушени домати во масло
5 чешниња ситно исечкан лук
2 лажици ситно исечкан свеж магдонос
1/4 лажичка сол
Начин на подготовка:
- Кељот варете го во покриено тенџере во зовриена вода околу 10-15 минути или додека да омекне. Потоа извадете го од водата и исцедете го, а водата истурете ја.
- Во истото тенџере загрејте го маслиновото масло на средна температура, во него ставете ги доматите и лукот и пржете ги со мешање околу 1 минута. Додајте ги кељот, магдоносот и солта и стоплете сè заедно со повремено мешање. Послужете го зеленчукот додека е топол.
На здравје!