Ако сте голем љубител на десерти, тогаш токму овој колач е вистинскиот избор за вас. Навистина лесен за приготвување, а резултатот е неверојатно вкусен. Рецептот потекнува од Франција и е сосема случаен, кога познатиот готвач Жак Торес, додека печел пандишпан за торта, случајно го извадил пред време и забележал дека внатрешноста на пандишпанот била во течна форма. Благодарение на неговата грешка, ние денес можеме да уживаме во овој прекрасен десерт.
Доза: 6 колачиња
Потребно време: 30 минути
Состојки:
200 г путер
200 г чоколадо за готвење
100 г шеќер
3 јајца
1 ванила
125 г бело брашно
Начин на приготвување:
- Вклучете ја рерната на 220 степени Целзиусови да се загрее.
- Чоколадото, путерот, шеќерот и ванилата се топат на пареа. Откако смесата ќе се стопи, се трга од шпоретот и се остава една минута да се излади.
- Потоа се додаваат јајцата едно по едно и се матат со рачен миксер.
- На крај се додава брашното и убаво се меша додека се изедначи целата смеса.
- Може да користите керамички или пак модли од фолија. Истите треба да бидат премачкани со путер или маргарин за да не се залепат. Наполнетите модли ги ставате во загреаната рерна и ги печете од 8 до 10 минути.
- Откако ќе ги испечете оставете ги да се оладат неколку минути и префлете ги во чинија. Пред да ги сервирате може да ставите по една топка сладолед по ваш избор.
Предност на овие колачиња е тоа што можете да ги смрзнете и во секое време да имате нешто вкусно со кое може да ги изненадите вашите гости.
На здравје!