Состојки:
200 г киноа
400 мл бујон од зеленчук
2 чешниња лук
2 тиквички
4 патлиџани
1 лажица масло
сок од 1 лимон
сол, бибер и магдонос
Подготовка:
- Киноата измијте ја убаво, прецедете ја и сварете ја во зеленчуковиот бујон.
- Лукот ситно насечкајте го, тиквичките и патлиџаните пресечете ги на тркалца и пропржете ги на масло заедно со лукот. Ставете сол и бибер.
- Сварената киноа (исецедена од течноста) измешајте ја со зеленчукот, додајте ги ситно насечканиот магдонос и лимоновиот сок, помешајте и послужете додека е топло. По желба, може да додадете и сварена пченка или слануток, а патлиџаните да ги замените со чери домати.
На здравје!