Select Page

Телесната болка се намалува ако го држите повреденото место

Телесната болка се намалува ако го држите повреденото место

 

Научниците од Универзитетoт Колеџ во Лондон откриле зашто луѓето се држат за болното место откако ќе се повредат. Имено, допирањето на повредениот дел од телото овозможува создавање на слика во мозокот за него.

Британските научници откриваат дека начинот на кој мозокот перципира одредени делови од телото е клучен за намалување на доживувањето на болката. Испитаниците за време на истражувањето ги ставале показалецот и домалиот прст во топла вода, а средниот прст во ладна, што создава чувство на болна топлина во средниот прст. Меѓутоа, мозокот не знае дека се работи за илузија.

Се покажало дека болката во средниот прст се намалила за дури 64 отсто кога испитаниците прстите на таа рака ги фатиле со истите прсти на другата рака. Меѓутоа, резултатите покажале и дека намалувањето на болката не функционира ако некој друг ја допре повредата.

„Сопствениот допир пружа силни докази за поврзаноста на мозокот и сетилните информации од различни делови на телото. Тоа ни помага нашето тело да го гледаме како една складна целина“, вели професорот Патрик Хагард.

Научниците велат дека благодарение на ова истражување, сега имаат експериментален модел за проучување на начините на кои мозокот го осеќа телото под влијание на болката.

 

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.