Здравје Избор на уредникот

Сушењето алишта во затворен простор не е воопшто безопасно

Со доаѓањето на зимата повторно се јавува проблемот каде да ја сушиме испраната облека. За побрзо да се исуши, за да не замрзне и да не прими надворешни мириси, се решаваме за сушење внатре во домовите.

Но, тоа е далеку од безбедно. Сушењето алишта во домовите го зголемува количеството на влага во просторот, а тоа повлекува можност за појава на заболувања као астма и други болести на органите за дишење. При сушење на алишта во домовите нивото на влага се зголемува за 30%, а како додаток на тоа алиштата при сушење испуштаат мала количина на хемикалии од детергентот кои може да претставуваат проблем за здравјето.

Влагата продуцира преку десет видови на опасни габички, мувла, а тоа доведува до бронхитис, проблеми со синусите и други болести. Безброј студии покажале дека лица што престојуваат во простории каде што се сушат алишта, често имаат главоболки и проблеми со дишењето.

Освен тоа, влагата по автоматизам ја спушта температурата во просторијата, па радијаторите треба повеќе да работат за да го компензираат тоа.

Можеби ќе ве интересира

Утро без стрес и поголема продуктивност

Biba

Лошата орална хигиена за време на бременоста може да биде кобна за бебето

Biba

Колку долго се задржува алкохолот во организмот

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.