Потребни состојки:
2 помали главици кромид, ситно исечкани
3 мали стебленца целер, ситно исечкани
2 лажици пченкарно брашно
3 чаши пилешки или зеленчуков бујон
4 средни компири исечкани на залчиња
1 чаша спанаќ (може и смрзнат)
1/2 чаша млеко
масло
Начин на подготовка:
- Во длабоко тавче на ниска температура ставете ги маслото, кромидот и целерот. Поклопете ја тавата со капак и со повремено мешање гответе го зеленчукот додека да омекне.
- Додајте ги пченкарното брашно, компирите и бујонот, и мешајте постојано додека супата да зоврие. Oставете ја да крчка околу половина час.
- Додајте го спанаќот и мешајте додека супата повторно да зоврие и да омекне спанаќот.
- На крај додајте го млекото, и кога супата ќе се сврели тргнете ја од шпорет и послужете ја додека е топла.
На здравје!