Сладолед тирамису

 

Потребни состојки:

400 мл слатко кондензирано млеко, ладно од фрижидер

450 мл слатка павлака, ладна од фрижидер

1 лажичка екстракт од ванила (опционално)

2 лажици топла вода

1 лажица еспресо во прав

45 г пишкоти искршени на парчиња

45 г грубо исечкано чоколадо

Начин на подготовка:

  1. Во мал сад растворете го еспресото во топлата вода и тргнете го на страна.
  2. Со миксер на најсилна брзина изматете ја слатката павлака да стане цврста. Намалете ја брзината и додајте ги кондензираното млеко и екстрактот од ванила. Потоа вратете ја брзина на матење на најсилно и матете ја оваа смеса додека да стане цврста.
  3. Додајте го раствореното кафе и измешајте да се изедначи бојата.
  4. Во смесата за сладолед додајте ги пишкотите и чоколадото и со лажица измешајте сè заедно.
  5. Сладоледот ставете го во замрзнувач најмалку четири часа пред да го сервирате.

На здравје!

 

 

Don`t copy text!