Select Page

Скопје според замислата на Кензо Танге

Скопје според замислата на Кензо Танге

 

 

Наближува 26 јули, денот кога во 1963 година силен земјотрес го разурна Скопје и однесе многу животи.

Обновата на градот во годините што следеа се одвиваше воглавно по плановите и препораките на јапонскиот архитект Кензо Танге, но со трудот на нашите архитекти.

Авангардноста на планот за реконструкција на Танге во тоа време се сметала за прилично контраверзна, па затоа бил само делумно спроведен.

Доколу се држело комплетно до плановите на Кензо Танге, Скопје најверојатно би изгледало научнофантастично.

 

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.