Психологија

Самопочитување или ароганција?

Самопочитта е нешто од што се чини дека сите се срамат по малку, иако нема потреба да биде така. И тогаш кога имаме пријател кој е сосема свесен за неговата убавина, интелигенција и слично, тој е на столбот на срамот. Да не се лажеме, самодовербата кај секој од нас е таква каква што е. Кога сме сами, среќни сме што успеавме со нашиот неприкосновен шарм да го заведеме главниот шизик  или што сме барем 5 килограми полесни од другарката.

Со носот ги сечам облаците

Пред се, самопочитта треба да се разликува од ароганцијата. Да се ​​има самопочит значи да се сакаш себеси онаков какви што си, да имаш свој сет на правила, свои принципи. Ако се сакате себеси, ќе можете да ги сакате и другите, да го исполнувате секој ден со радост и насмевки. Нема да мора да ги изразувате своите доблести со зборови, вашиот позитивен став кон животот и вашите добри страни ќе бидат очигледни, а малкуте недостатоци брзо ќе исчезнат во сенка. Меѓутоа, луѓето кои постојано имаат потреба да се фалат себеси, луѓето кои се важни само за себе, малку ги почитуваат „обичните смртници“. Ги омаловажуваат вербално, со гестови и се гледаат себеси како најсовршените суштества во апсолутно секој поглед.

Човекомрзец

Од друга страна, има и такви луѓе кои толку многу не се сакаат себеси што станува опасно. Во сè гледаат проблем, маана во секоја нивна физичка или психолошка карактеристика, а комплиментите ги толкуваат како скриена порака со негативна конотација. Ги следи постојана меланхолија, депресија, никогаш не се опуштени, себеси не се гледаат ниту како паметни, ниту како убави. Според нивното мислење, убавата облека прави да изгледаат смешно, а не привлечно, а кога некој ќе им упати заводлив поглед, тие веднаш се погледнуваат за да видат дали случајно имаат дамка на лицето. Бидејќи не се сакаат себеси, тешко дека ќе можат да сакаат некој друг. Секој ќе биде обвинет за сè, сечие богатство ќе биде нелегално стекнато, а сечија убавина ќе биде производ на пластична хирургија.

Во случај да мислите дека не сте доволно добри во нешто, дека немате доволно самодоверба, многумина ќе сакаат да ве искористат, бидејќи знаат дека не можете да кажете „не“. Сосема е погрешно, како и докажувањето некому дека можеш да правиш вака или онака, со можност да го изгубиш моралот или барем на другите да им изгледа така. Ако мислите дека вашата самодоверба ќе ви се покачи ако почнете да излегувате со пет момчиња одеднаш и да им кажете на пријателите како тоа ве прави „опасна риба“, се лажете. Тоа не е начин да се излечат какви било проблеми и комплекси што ги имате. Ќе бидете многу „подобра мачка“ ако го одбиете „супер мачо типот“, и затоа ќе се зголеми количината на позитивно мислење за себе.

Јас сум тоа што сум!

Но, што и да правите, најважно е тоа да го правите за себе, а не за да се покажете и докажeте пред другите. Бидете свои, со мали корекции во очигледните недостатоци, а доблестите не треба да се подвлекуваат со флуоресцентен маркер за некој да ги забележи.

Слични написи

Прочитајте ги луѓето брзо и едноставно: говорот на телото е помоќен од зборовите

Biba

Одгледувањето деца го намалува крвниот притисок

Biba

Интересни факти за човечката психа кои се помалку познати

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.