Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Робот изработен со помош на 3Д принтер научи да лизга

Кликнете на копчето "Сподели" и другите да го прочитаат написот.
  •  
  •  

Робот што е изработен во целост од модуларни делови испринтани на 3Д принтер, сам научи да лизга со лизгалки.

“Се обидуваме да развиеме алатки што ќе им овозможат на роботите да извршуваат различни корисни задачи. Затоа мора да научат да се движат на најразлични терени. Истите техники би се користеле за сите типови на роботи. Сакам да видам иднина во која роботите ќе ни помагаат и ќе ги зголемуваат нашите можности. Постојат задачи што се тешки или невозможни за луѓето и се надевам дека во тие ситуации роботите ќе можат да ни помагаат”, изјави швајцарскиот научник Стелан Корос.

Со користење на модуларни делови создадени со помош на 3Д принтер, роботот може да научи да се движи на најразлични терени. Исто така, може да користи различен број нозе или начин на движење. Научниците се надеваат дека овие роботи би се користеле за пребарување и спасување, достава, помош на луѓе.