Потребни состојки:
10 чаши испукани пуканки
сол
1 чаша путер (250 г)
1 чаша светлокафеав шеќер
2 лажички ванила
1/2 лажичка сода бикарбона
Начин на подготовка:
- Пуканките направете ги според упатството, ставете им сол и тргнете ги настрана.
- Во тенџерче на средна температура стопете го путерот, додајте го шеќерот и мешајте додека смесата да проврие. Потоа престанете со мешање и оставете да врие на средна температура четири минути.
- По четири минути во карамел сосот додајте ја ванилата и измешајте, по уште една минута додајте ја содата и сè убаво измешајте.
- Со овој сос полека прелијте ги пуканките и внимателно измешајте ги.
- Послужете ги откако ќе се оладат.
На здравје!