Гастрономија

Пржена зелка со колбаси

 

Потребни состојки:

6 лажици путер (може да се замени со маслиново масло)

2 главици ситно исечкан кромид

4 чешниња ситно исечкан лук

2 лажици оцет од црвено вино (опционално)

400 г колбаси исечкани на трклаца

1 главица зелка исчистена и исечкана

1 лажица црвен пипер

сол и бибер по вкус

2 лажици исечкан свеж магдонос

1 лажица крупен црвен пипер (буковец, опционално)

Начин на подготовка:

  1. Во широко и длабоко тавче на средна температура стопете 3 лажици путер. Ставете ги лукот и кромидот и пржете ги додека да омекнат и пуштат мирис.
  2. Додајте го оцетот и измешајте.
  3. Додајте ги колбасите и благо пропржете ги.
  4. Додајте го остатокот од путерот, зелката, црвениот пипер, солта и биберот. Измешајте ги убаво сите состојки.
  5. Динстајте ја зелката додека да омекне и благо да се испржи.
  6. Сервирајте ја топла декорирана со свеж магдонос и буковец.

На здравје!

 

Слични написи

Орео мафини

Biba

Брзо непечено чоколадно колаче

Biba

Пире што можете да го подготвите еден ден порано

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.