Првото израелско селфи од вселената

 

Доколку мисијата кон Месечината биде успешна, Beresheet ќе биде запаметено како првото приватно летало што стигнало на Месечината. Леталото беше лансирано пред две недели со ракетата Фалкон 9.

На патот кон Месечината, Beresheet ја испрати првата фотографија на која се гледа знамето на Израел, снимена во вселената со селфи камера на 37.600 километри оддалеченост од Земјата.

Beresheet е со големина колку машина за перење алишта и околу Земјата ќе орбитира сè до моментот кога Месечевата тежа ќе го повлече во својата орбита.

Слетувањето е планирано за 11 април.

 

Копирањето на содржината е забрането!