Гастрономија

Печени пиперки во сос од лук

 

Состојки:

4 поголеми месести пиперки

4 чешниња лук

4 лажици маслиново масло

1 лажица лимонов сок

сол, бибер и магдонос

Подготовка:

  1. Пиперките убаво измијте ги, пресечете ги на половина по должина, исечете ја дршката и исчистете ги семките.
  2. Со пресечената страна кон долу наредете ги во тавче обложено со хартија за печење, напрскајте ги со 1 лажица маслиново масло, сол и бибер.
  3. Печете ги околу 20 минути на температура од 200 степени Целзиусови. Потоа превртете ги на другата страна и печете уште 20-25 минути.
  4. Лукот ситно насечкајте го, па измешајте го со останатите 3 лажици маслиново масло, со лимоновиот сок и ситно насечканиот магдонос (по потреба додајте сол и бибер или зачини по ваша желба). Вака приготвениот сос налејте го врз печените пиперки и послужете ги како салата, мезе или како прилог на јадења со месо.

На здравје!

 

Слични написи

Протеинско ледено кафе од три состојки

admin

Гулаш во рерна

Biba

За оваа чоколадна торта ви требаат само шест состојки и готова e за пет минути

dart

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.