Гастрономија

Печени лепчиња

 

Потребни состојки:

11 парчиња леб

2 чаши млеко (по потреба и повеќе)

4 јајца

300 г сирење

масло

Начин на подготвување:

  • Сипете го млекото во длабока чинија. Секое парче леб потопете го од двете страни во млекото и ставете го во тепсија на која претходно сте ставиле хартија за печење премачкана одозгора со масло (за да не се залепат лепчињата).
  • Сирењето испасирајте го, јајцата изматете ги со виљушка и измешајте ги со сирењето. Врз секое лепче со лажица ставајте од оваа смеса и размачкајте ја по целата површина на лепчето.
  • Откако ќе ги подготвите на истиот начин сите лепчиња, испрскајте ги одозгора со масло и печете ги на 200 степени Целзиусови додека да добијат златнокафеава боја. Сервирајте ги топли со јогурт, павлака или кисело млеко.

На здравје!

 

Слични написи

Здрава салата од макарони, туна и пченка

Biba

Домашен сладолед со праски

Biba

Магичен леб без месење

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.