Select Page

Пет занимливости за петок 13

Пет занимливости за петок 13

 

Потеклото на верувањето за “баксузот” на петок 13 не е познато. Целата работа можеби потекнува уште од библиско време, бидејќи тринаесеттиот гостин на тајната вечера бил човекот кој го предал Исус.

Еве пет занимливости поврзани со петок 13:

  • Стравот од петок 13 е еден од најчестите стравови и тој има и стручен назив – параскевидекатриафобија.
  • Многу болници немаат просторија со број 13, некои облакодери немаат 13-ти кат, а некои аеродроми понекогаш го прескокнуваат излезот број 13.
  • Американскиот претседател Френклин Рузвелт не патувал на 13-ти во месецот, ниту пак имал 13 гости на масата.
  • Некои француски ресторани доколку добијат барање за 13 гости, ангажираат професионално лице да биде 14-ти гостин.
  • Марк Твен еднаш бил 13-тиот гостин кај пријател и пријателот му рекол дека за жал нема да може да присуствува, бидејќи имало храна само за 12 лица.

Петок 13 и самиот број 13 ја имаат таа несреќа да бидат жигосани како малерозни.

 

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.