Потребни состојки:
2 чаши листови од босилек
2 чешниња лук
1/4 чаша пињоли (може да ги замените со бадеми, ореви, семки од сончоглед или ф’стаци)
2/3 чаша маслиново масло
1/2 чаша рендан пармезан
сол и бибер по вкус
Начин на подготовка:
- Листовите од босилек, лукот и пињолите ставете ги во блендер или процесор за храна и блендајте додека да добиете рапава конзистенција на смесата.
- Додајте 1/2 чаша маслиново масло и повторно изблендајте, да добиете мазна еднолична смеса.
- Зачинете со сол и бибер по вкус.
- Ако го служите веднаш, додајте го и остатокот од маслото, изблендајте, потоа додајте го ренданиот пармезан и измешајте да се соединат сите состојки.
- Сосот послужете го како прелив за тестенини, зеленчук, пица, фокача, салати, со чипс или со што сакате по ваш вкус.
Ако го замрзнувате пестото за подоцна, после чекорот број 3 префрлете го во вакуумирачки сад за замрзнување, одозгора сипете го остатокот од маслото и замрзнете го. Чувајте го во замрзнувач најмногу 3 месеци, а по одмрзнувањето додајте го ренданиот пармезан и измешајте.
На здравје!