Select Page

Пекинг го доби најголемиот аеродром на светот

Пекинг го доби најголемиот аеродром на светот

 

Главниот град на Кина, Пекинг, го доби најголемиот аеродром на светот. Го носи името “Daxing”, а неговиот терминал според изгледот наликува на златен феникс.

Датумот на пуштање во употреба се темпира да се поклопи со 70-годишнината од основањето на Народна Република Кина, а проектот е следен лично од претседателот Кси Џинпинг.

Првото полетување на авион се планира за 30 септември оваа година.

Локацијата на новиот аеродром е на 46 километри од центарот на Пекинг и со него се планира намалување на густите летови на стариот меѓународен аеродром.

Изградбата на “Daxing” започна во 2016 година.

Се очекува до 2025 година овој аеродром да има капацитет од 72 милиони патници и да обработува товар од 2 милиони тони годишно.

Површината која ја зафаќа е како 25 стандардни фудбалски терени, а за неговото креирање “виновна” е познатата архитектка Заха Хадид.

 

 

Наши пријатели

Патување низ времето

Follow Us

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.