Гастрономија

Не го фрлајте исцедениот лимон, туку замрзнете ја кората и користете го подоцна

 

Лимонот е еден од ретките видови овошје со кора вредна како и нејзината внатрешност. Сепак, проблемот е што не ни треба сок од лимон и кора истовремено.

Кората од лимон е еден од најбрзите начини на кои можете да додадете сончево чувство на вашето јадење, но понекогаш не ви треба сок и кора од лимон истовремено, а овие моменти што не се синхронизираат може да ве остават со цел куп кора од лимон што нема да ја употребите.

Кората од лимон навистина не влијае на текстурата на јадењето, па затоа не е важно дали добро се замрзнува. Само кората од еден лимон може да служи за повеќе оброци и не зазема многу простор во замрзнувачот.

 

Истот би можеле да го сторите со портокал или лимета, но лимонот е широко распространет како и користењето на неговата кора при готвењето. Кората од лимон е составен дел од многу рецепти, а ние ја сакаме во колачи и овесни снегулки.

Ова е паметен потег од две причини – една очигледна и една помалку очигледна. Очигледно, замрзнувачот го забавува распаѓањето на кората од лимон, овозможувајќи ви да го користите подоцна, кога е потребно. Помалку е очигледно дека сечкањето кора од лимон е здодевно бидејќи нивната кора е мека, а смрзнувањето ги прави малку поцврсти, што ја олеснува работата. Така, следниот пат кога ќе направите лимонада или кое било друго јадење или пијалок за кој е потребен куп сок од лимон, ставете ги лушпите во замрзнувачот и фрлете ги во ледена кутија. Во иднина, ќе ви биде многу драго што го направивте тоа.

Можеби ќе ве интересира

Чоколадни обланди

Biba

Повеќето винопијци не можат да ги разликуваат скапите вина од евтините

Biba

Сочна чоколадна торта со бел крем

Biba

Овој сајт користи колачиња за подобрување на корисничкиот интерфејс. Прифати Прочитај

Почитувани! Не е дозволено копирање на текстови од Прекрасен свет.